Thursday, September 25, 2008

Loose Tips untuk melawat Indonesia.... siri 1


Ma assallam...

Ada beberapa orang teman yang mencadangkan aku tulis tip2 yg mudah kalau ingin ke Indonesia, sama ada untuk melancung, shopping, ziarah atau terpaksa.. sebab kerja.. heheh..
Panduan ini hanyala loose tips, bermakna ia hanyala berdasarkan pengalaman aku yg terbatas... dan byk kekurangan... terserah kepada pembaca sama ada nak ikut atau tak ikut.. 

Yang pertama sekali, wang... Kalau boleh tukar ke matawang Rupiah dulu di sana, sebab money exchange kat sini tak banyak dan rate dia kurang menarik. Kalau nak keluarkan duit pakai ATM, ingat mcm Maybank caj RM15 setiap kali transaction kat luar negara. Kalau sesiapa ada HSBC, lagi bagus, sebab sini byk ATM HSBC, dia caj dlm RM2 kut.. aku tak sure. Ada orang kata, tukar dulu ke USD, then tukar ke Rupiah kat sini.. aku rasa kita akan rugi 2 kali...lainlah masa kita tukar USD.. RM Kukuh... then bila kita tukar Rupiah.. USD jatuh....tak payah la.. buat pening kepala je. 

Sebut pasal money exchange rate ni... kalau sesiapa ada Handphone yg pakai Symbian... install application ni  http://www.mobimate.com/.  Pakai yg free version je.. dia boleh update currency exchange rate tiap hari pakai GPRS. Senangla kalau sesiapa yg nak shopping sana and selalu dok bandingkan dgn RM....

Ok.. ini pulak istilah2 yg selalu akan dipakai ... yg lain2 tu kalau nak dok lama sini la
  • WC... ini mungkin perkataan yg paling penting and selalu di guna...  WC ( sebutan; weh say)... bermaksud bilik air.. asalnya dr perkataan Belanda , Wastafel 
  • Antri ... itu maknanya beratur... atau que
  • Macet....jem
  • Bandara ... airport.. dari perkataan Bandar Udara........ Pesawat... kapalterbang
  • Gampang ... mudah
  • Kantor... pejabat
  • Pemerintah ... Kerajaan.. sebab kat sini takde Raja yg memerintah
  • Mobil ... kereta
  • Bensen ...  minyak petrol..... SPBU (sebutan, es peh bay uh) Sarana pompa bensen umum... petrol pump la
  • Mukena ... telekung
  • Rumah makan .... kedai makan 
  • Toko ... kedai
  • nanti aku tambah lagi la
Pengangkutan... kalau boleh naik taxi Bluebird, Express atau Gamya je... sebab taxi ini jalan ikut meter (sini sebut Argo) dan for our own safety la... taxi Bluebird highly recommended... tambang pun murah je.. tak macam driver and tambang kat sana.. kereta taxi sini baru2...boleh la naik Vios baru... kalau dah biasa kat sini, boleh la naik ojek .. taxi motor... tapi kalau utk keselamatan dan ramai naik... pakailah taxi

Timing... sebab kat sini, terutamanya Jakarta jem teruk.. hari2....so kalau nak ke mana2... rancangla betul.. in advance. Paling satu hari, boleh pergi 2 shopping mall je.. sebab jem teruk...

Kesehatan... digalakkan kalau nak ke sini, bawakla bekalan pil Chi Kit Teck Aun ke... minyak angin.. Imodium... Panadol actifast. Di sini, kadar polusi sangat tinggi (terutamanya Jakarta).. so keracunan makanan tu perkara biasa... kene cirit birit tu biasa, especially kalau tak jaga makan... aku dulu pernah kene Typhoid (demam kepialu).. aku akan ceritakan dlm posting akan datang...InsyaAllah

Makan minum... makanlah di rumah makan yg jelas berseh dan halal. Fast food pun banyak sini...  minum hanya air botol mcm Aqua atau mineral water lain. Air paip sini tak selamat diminum, kerana diorg pakai air telaga bwh tanah... kalau ke rumah makan.. minumla air dingin yg dlm botol.. jgn pakai ais.. sebab kebersihan ais tak dijamin

And,... hormatilah orang sini... jangan sangka mereka semua mcm buruh atau pembantu kat sana...  tak rugi hormati dan bersopan dgn org lain... org yg sangat kaya di sini.. jauh lebih banyak dr di sana... 

... nanti aku sambung lagi....

1 comment:

Wan said...

Salam Bro,

Bagus jugak idea ko ni, kasi la tip2 kemana nak jalan2, tempat2 menarik, tempat makan yg sedap2,Bali ke? kau kan ada experience bercuti di Bali,mesti banyak tempat menarik kat sana.

Masalamah,

Wan